L’óulivié en Ardecho
Dins lou sud de l’Ardecho, proche lou bos de Pajóulivo, dins la viloto di Vans, un museon di mai requist vous espèro. Noun pas un, mai tres museon ensèn.
D’efèt, la proumiero partido, es lou museon d’istòri de l’endré. Despièi la fourmacioun dóu païs e la preïstòri fin qu’i tèms mouderne : civilisacioun, culturo, arqueoulougìo forço richo, geougrafìo e geoulougìo… E tant vau dire qu’en geoulougìo, i’a un tresor vertadié. Especialisto o noun, n’aurés plen lis iue.
Uno autro partido se devino lou museon Liebaud Ollier, aquéu cirurgian de l’endré, creatour de la cirurgìo ourtoupedico. Aquí, fau de courage pèr regarda lis estrumen que servien dins lou tèms e li fotò dis endeca avans e après intervencioun. Quand pènse que sian à se plagne…
Entre li dous i’a lou museon de l’óulivié que sa culturo es lou gros afaire de l’endré.
Un pau d’istòri
L’óulivié nous vèn d’Asìo minouro, mai aro, bonodi lis estùdi ADN, sabon que n’i’avié tambèn au pounènt de la Mediterragno. Africo, dóu Nord, Espagno, Corso, Sicilo, i’an trouban de meseioun e de bos carbounisa que daton de mai de 8000 an. Es li Fouceian que menèron l’óulivié à Marsiho fai d’acò 2500 an, mai Prouvènço couneissié deja l’aubre dins sa formo sauvajo (ouleastre).
Es au siècle VIII que se parlè pèr lou proumié cop de l’óulivié en Ardecho. I’arribè emé lis envasioun arabo. Au siècle XV, li moulin se desvouloupèron, se multipliquèron e la culturo de l’óulivié s’espandiguè. Malurousamen, lis gros ivèr de 1837 e 1870 li faguèron tóuti peri.
Au debut dóu siècle XX, la prouducioun arribè à soun pountificat emé 500 000 aubre de recensa. Pièi fuguè l’ivèr de 1956 e, dins la niue dóu 2 de febrié, 6 milioun d’aubre periguèron pertout. En Ardecho fuguè un massacre. La maje part dis óulivié fuguèron derraba e pas ramplaça. Li moulin barrèron.
En 1990, avian tout bèu just un centenau d’eitaro d’óulivié encaro esplecha e que dounavon 30 touno de fru. Mai en 1995, tournèron planta 5000 aubre cade an e l’ouleïculturo ardecheso se reviscoulè.
Lou reviéure de la culturo
Aro, en Ardecho, couneissèn 35 varieta bèn caraterisado geneticamen e asatado au climat un pau dur. Encaro que l’óulivié vèn soulamen dins lou sud dóu despartamen ! Plus aut, i’a trop de gelado. Nòstis óulivo an de poulit noum que ié disèn Aubenco, Negreto, Rougeto, Bè-de-cese, Blanco de Païsac, etc… Dison que sian lou despartamen que i’a lou mai grand noumbre de varireta ! Pèr faire veni d’óulivié fan greia de meseioun o bèn repicon de bouturo o de rejit.
Segound lis endrech e la drudiero dóu sòu planton sarra o noun ; acò pòu ana d’un centenau à un milié d’aubre pèr eitaro… S’óucupon dóu sòu coume lis àutri païsan mai souvènt laisson veni l’erbo pièi la segon e n’endrudisson la terro. Poudon lis óulivié just après l’ivèr e acò’s touto uno sciènci, i’a de mouloun de biais de faire. I’a tambèn un fube de bestiouleto e de champignoun que ié volon mau à nòstis óulivié e es dificile de lucha sènso pourta tort is ome e à l’envirounamen. Se pòu faire emé de proudu de l’agriculturo bioulougico mai es pas toujour proun eficace. Pèr li champignoun, s’utiliso lou couire qu’es pas tant marrit.
Lis óulivié flourisson en jun mai degun se n’aviso que li flour soun talamen pichoto… Mai se i’a de fru, es bèn que i’a de flour ! Culisson lis óulivo tre nouvèmbre e fin qu’en janvié, tout acò à la man pèr aquéli qu’amon sis aubre, mai n’i’a qu’an de mecanico que brandusson o penchon lis aubre. Li moulin es parié, soun mai o mens mecanisa. Pèr li mai tradiciounau utilison la presso, lis autre utilison la centrifujouso. Mèfi ! pamens d’aquéli qu’auson d’apoundon d’óulivo estrangiero i nostro…
La prouducioun
Em’acò, se lou mounde douno 3 milioun de touno, la Franço, 5000 touno, l’Ardecho, es fiero de si 100 touno.
En Franço utilisan 100 000 touno d’òli d’óulivo, 1 ½ litre pèr an e pèr persouno ; li Grè soun li champioun emé 20 litre pèr an e pèr persouno ! En Ardecho se partejan au còu de Mezilhac entre Ardecho à l’òli e Ardecho au burre… Dins lou sud, aproufichan dounc dis 98% d’acide gras e de trigliceride de noste bon òli e di 2% de si poulifenòu e antióussidant. Segur, qu’en Ardecho coume aiours, l’òli vierge estra es lou meiour. Lis òli rafina e li grignoun soun pas vendu en Franço…
Nòstis òli ardechés podon èstre frucha verd o intense em’uno óudour e un goust d’erbo, de fueio e de cachofle crus, frucha madur o lóugié que sènton la poumo, lis amelo e li fru rouge, frucha negre o ancian que sènton la counfituro, li champignoun, lou cacao…
L’òli d’óulivo, lou sabès fai de bèn pèr lou cor, lis artèro e li courado. Se devino quàsi uno poutingo vertadiero. Abeisso peréu li risco de diabèto e d’óubesita, espargno di cancèr dóu sistèmo digestiéu, lucho contro li malautié enflamatòri, li rumatisme o l’artrito qu’es tant eficaçe coume l’ibuproufène ! Emé l’òli d’óulivo avès tambèn l’espèr de vieii miés, sènso vous alzheimerisa e sènso perdre la resoun…
Adounc, tout es bon pèr l’òli d’óulivo. En Ardecho e dins noste Miejour sian chançous !
Peireto Berengier
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